Transparantie leidt tot een duurzame toekomst voor de
gehele fashion-industrie

Laten we eerst beginnen bij onszelf

Ontdek hieronder hoe ik eerlijk omga met de schatten die de natuur ons biedt,
van man-made-order tot hergebruik!  

Merino-wol

Vingerafdruk

 

Het is bekend dat wolvezels per schapenras kunnen verschillen, maar wist je ook dat elk schaap zijn eigen kleurenpalet heeft?

Uniek per schaap kan je dit vergelijken met een  vingerafdruk bij de mens. Dit leidt ertoe dat natuurwol kleurschakeringen vertoont. 

Heb je toch liever één kleur, kies dan voor geverfde wol. Zo vertoont natuurlijke ivoorwol (Ivory) gele en witte kleurschakeringen. Wens je echt witte wol, ga dan voor de  Whoolie White.

Aangekomen bij mij

 

  • Gewassen, gekaard & gekamd

  • Kleuren gifvrij geverfd volgens Ökotex-100 norm

  • Niet behandeld met Superwash chemicaliën

  • Zelf vilt ik de wol lichtjes met water en olijfzeep ➜ vilt-proces vermindert zo nadien

Belangrijke waarden

 

  • Kleine ecologische voetafdruk ➜ ± 2 eeuwen oude Europese familiebedrijven van Schotland, Zuid-Duitsland & Nederland

  • Diervriendelijk ➜ geen mulesing 

  • Natuurlijke water- & vuilafstotende vetlaag ➜ schapen hebben dit als bescherming tegen weersomstandigheden

  • Micron-dikte ➜ geverfde  27, natuurlijke kleuren 30-35

Onderhoud / wasvoorschrift

 

De wol is zacht, puur & ‘fluffy’, niet in elkaar gedraaid & behandeld wat wel noodzakelijk is voor kledij.

Luchten is voldoende om de wol terug fris te krijgen aangezien het van nature vuilafstotend is.

Wassen is afgeraden. Het verliest dan zijn luchtigheid & volume. Een vlek kan je verwijderen door op de stof te deppen, niet wrijven, met koud water.

Hoe intensiever je het gebruikt, hoe meer je dat ziet. Het is normaal dat de wol door de tijd heen steeds hechter wordt, hij vervilt als het ware. Dit is niet negatief! In het begin gaat dit pluisjes geven. Je kunt ze afknippen. Niet aan trekken want dan komen de vezels weer los van elkaar of trek je soms meer af.  Het vilten zal na een tijd gaan stabiliseren.

Toch iets teveel pluisjes, spray hem lichtjes in met water (bv met een plantenspuit) & steek hem een paar minuten in de droogmachine. Laat het steeds een paar minuten draaien & bekijk de evolutie. De warmte & de vochtigheid zorgen ervoor dat de wol gaat vervilten & dus minder pluist maar hij krimpt hierdoor iets.

Andere materialen

Naast de verschillende soorten wol gebruiken we nog andere materialen.

Lees hieronder meer over hun sterke en minder sterke kwaliteiten.

Want eerlijk is eerlijk!

Katoen

Heerlijk product dat voor zoveel gebruikt kan worden maar het tast de natuur aan door zijn grote nood aan water tijdens het verbouwen.

De productie van 1kg katoen kost gemiddeld zo’n 8000L water.

Er zijn organisaties die zich bezig houden om dit te verbeteren & ondertussen heb je al verschillende soorten katoen.

 

  • Biologisch: zonder chemische bestrijdingsmiddelen & kunstmest, geen genetische gemodificeerde zaden
  • Gerecycleerd: afkomstig van gebruikte kledij & textielresten
  • BCIBetter Cotton Initiative een globale not-for-profit organisatie, grootste programma rond de duurzaamheid. Verbetert de productie voor de boeren die er mee werken, voor de omgeving waar het groeit & voor de industrie die het gebruikt

Synthetica

Ooit weggezet als goedkoop & slecht voor het milieu, is het ook hier aan het veranderen.

Het maakproces gebruikt niet zoveel water & pesticiden zoals katoen & er worden geen dieren voor misbruikt zoals voor leder. Wel kost het nog veel energie & brandstoffen om te fabriceren.

Synthetische vezels smelten tot een hete, vloeibare massa & kunnen ernstige brandwonden veroorzaken. Katoen vat redelijk snel vlam maar brandt dan helemaal door waardoor het effect op onze huid minder is. Wol vat pas vlam bij zeer hoge temperaturen & dooft weer zeer snel.

Het wassen van sommige synthetica geeft vezels af die bijdragen aan de plastiek soep in de zee. Vooral fleece en acryl staan hier bekend om. 

Het draagcomfort van synthetisch materiaal is goed maar er zijn limieten. Vocht komt vrij bij het transpireren & synthetische vezels kunnen dit niet goed opnemen. Acryl doet dit zo goed als niet, terwijl wol, katoen & linnen dit dan weer wel doen. 

 

  • Polyester: gemaakt van ruwe olie wat niet erg duurzaam is
  • Acryl: sterke, zachte vezel die veel op wol lijkt, isoleert beter dan wol maar eigenlijk zelfs wat te goed. Waardoor een broeierig effect mogelijk is onder een acryl-deken. Het is wasbaar in een machine want het krimpt niet & houdt de kleuren beter vast. Maar niet te heet wassen, niet drogen in directe zonlicht & niet in de droger doen.
  • Viscose: gemaakt van houtsnippers of restanten katoenpluis waarvan eerst cellulose vellen wordt gemaakt, dan een soort stroop & vervolgens draden & garen.